Нов сорт наш пипер е вече официално сертифициран. Сортът е създаден от Опитната станция по поливно земеделие и е Ивайловска капия. По думите на директорката на опитната станция всеки момент се очаква да излезе решение на Патентното ведомство за новия сорт, съобщава “Дарик”.
Ивайловската капия е разработена и с участието на учени от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Сортът е подходящ за печене, а пиперките са плоски, широки и интензивно червени, дължината им достига 14-17 см, а ширината 6-7 см. На дебелина са до 6 мм, а сухото вещество в тях е до 10%. Новата разработка е с високо съдържание на захари и витамини и е особено подходяща за зимнина, тъй като се бели лесно, след като се изпече.
Основа за Ивайловската капия са няколко стари видове, които преди са прославили Пазарджик. Земеделските стопани вече проявяват интерес към новия сорт.