Зеленчукопроизводството през 2022 г. бележи едно от най-ниските си нива

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В условията на инфлация и относително намаление доходите на населението, консумацията на зеленчукови консерви се увеличава, с ръст при домашно приготвените, коментират от САРА

Общата продукция от зеленчуци през 2022 г. по данни на Националния статистически институт (НСИ) в стойностно изражение пада с 6% на годишна база. Тя достига едно от най-ниските равнища в исторически план до 4% в структурата на растениевъдството и до 3% в Брутната продукция от цялото селско стопанство, отбелязват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Същевременно през 2021 г. тези стойности са възлизали на 5% от растениевъдството и 4% от земеделската продукция.

Производството на домати за 2022 г. се изчислява на 103 млн. лв, което съставлява 29% от общата стойност на зеленчукопроизводството. За сравнение, през 2021 г., този процент е възлизал на 28%. Повишението на дела на доматите в общата продукция от зеленчуци се дължи на повишение на цените, които са се повишили с 18% за година, докато физическите обеми са паднали с 22%.

По оценки на САРА понижението в производството при доматите ще има, но то се изчислява на 108 хил. т. (-7% към 2021 г), като основното понижение ще дойде по линия на оранжерийното производство.

Полското производство на пипер се оценява на 59 хил. т (+4% към 2021 г) и общо производство от 61 хил. т. При краставиците, добитите количества се изчисляват на 47 хил. т (-12% към 2021 г).

През 2022 г. цените на дребно са нараснали значително, докато изкупните цени са нараснали видимо по-малко. Цените на дребно за домати на годишна база през 2022 г. са нагоре с 35%, а същите на едро вероятно могат да стигнат и дори 40%. При

краставиците цените на дребно са 17% нагоре, докато на едро могат да стигнат 20%. Средно цените на дребно за зеленчуци по изчисления на САРА за 2022 г. ще достигнат ръст от 22%.

В условията на инфлация и относително намаление доходите на населението, консумацията на зеленчукови консерви се увеличава, с ръст при домашно приготвените, което се дължи и на добрата реколта от зеленчуци през 2022 г. в частните градини. Местните преработватели са под натиск, особено ако не са интегрирани с производството.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА