Италия: Намаляването на консумацията на енергия тревожи производителите на месо и сушени деликатеси

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

“При прилагането на тези ограничения нашето правителство ще трябва да вземе предвид, че месото и сушените меса не могат да бъдат подлагани на подобни ограничения, дори временно, поради високият риск от изхвърляне на цялата продукция”, така Руджеро Ленти – президент на ASSICA (Индустриална асоциация за месо и сушено месо) коментира представените европейски планове за справяне с необходимостта от намаляване на потреблението на енергия в Съюза.

5% намаление на потреблението на енергия в пиковите часове

Както е известно, Комисията е подготвила интервенционен пакет, някои от които са задължителни, като един от тях е 5% намаление на потреблението на енергия в пиковите часове. Това намаление трябва да се прилага свободно от държавите-членки с методи и интервенции, които всеки може да определи въз основа на собствената си технологична и териториална/производствена реалност.

„Хоризонтално прекъсване на електрозахранването или квота за включване на електрически съоръжения не са приемливи мерки за нашия сектор, който обвързва производството с постоянен контрол на температурата както в цеховете, така и в хладилните камери за консервиране на месото, и в среда на зреене на месото, където вариации дори от няколко градуса могат необратимо да компрометират производството на месеци и години ”, допълва още той.

Риск от унищожение за производството

“Произведеното в нашата страна прошуто представлява гордост в целия свят. За да получим този краен продукт, месото отлежава  повече от 12 месеца. Липсата на енергия и невъзможността да се поддържат постоянни топлинни условия може да означава  унищожение за производството. Загубата на цялото производство би означавала не само неизмерими щети за сектора, който носи приходи от 8 милиарда евро годишно, но също така драстично ще намали наличието на храна: възможност, на която не искаме да сме свидетели”, заключава Ленти.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА