Италия е най-големият износител на вино в ЕС за 2022 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Общото производство на вино в ЕС през миналата година възлиза на 16,1 млрд. литра

През 2022 г. продаденото производство на вино (включително пенливо вино, портвайн и гроздова мъст) в ЕС възлиза на 16,1 милиарда литра, показват данните на Евростат.
Трите най-големи производители на вино – Италия, Испания и Франция представляват 83% от производството в ЕС. Италия и Испания са допринесли с близо 5,0 млрд. литра, което представлява общо 62% от общото продадено производство в ЕС, докато Франция е произвела 3,4 млрд. литра, 20%. Други производители, надхвърлящи 1% от общия брой за ЕС, са Германия (4%), Португалия (над 2%) и Унгария (под 2%).
През 2022 г. членовете на ЕС са изнесли 7,2 милиарда литра вино. Почти половината (3,2 млрд. литра, 44%) са изнесени в страни извън ЕС. По-голямата част от виното е изнесено за Обединеното кралство (0,7 млрд. литра 23% от износа извън ЕС), следвано от САЩ (0,7 млрд. литра, 22%), Русия (0,3 млрд. литра, 9%) и Канада (0,20 млрд. литра, 6%).
Италия е най-големият износител на вино с износ от 2,2 млрд. литра през 2022 г., което представлява 30% от износа на вино на членовете на ЕС. След нея се нареждат Испания (2,1 млрд. литра, 29%) и Франция (1,4 млрд. литра, 19%).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements