Румъния вече отказва българско сирене заради растителните мазнини, съобщиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България
Българското кисело мляко и сирене, както и останалите традиционни млечни продукти, да бъдат признати като оригинални и традиционни и да бъдат защитени в ЮНЕСКО. Това предложение одобри Асоциацията на млекопреработвателите в България с председател Димитър Зоров. Писмото с искания за указания вече е изпратено до ЮНЕСКО, каза Магдалена Апостолова, редактор на в. Мляко плюс, по чието предложение е внесено искането за защита.
Преработвателите, които работят с некачествени растителни мазнини компрометират българските млечни продукти не само у нас, но и в чужбина. Румъния вече отказва българско сирене на пазара си, заради растителните мазнини, съобщиха от АМБ. Браншовиците са решили на управителен съвет да призовават всички фирми в млечния сектор да се включат в списък, в който да декларират с какво ще работят – дали само със сурово мляко или смесено. Според тях в това няма нищо страшно да се обяви, тъй като ще се знае коя фирма по какъв начин работи. Така и контролът между тях ще е по-добър и ще може да се отстояват по-добре позициите както пред БАБХ, така и пред МЗХ и останалите държавни институции.
Поради съмнения в ефективността на контрола на наредбата от компетентните органи хората на Зоров искат да участват при взимането на проби от представители на БАБХ. Същите проби ще бъдат успоредно изследвани и в независима лаборатория, за да има съпоставка в резултатите. Ако има разминаване в проверката и обявеното съдържание на етикета от дадена фирма тя публично да бъде обявявана, че злоупотребява, за да бъде въведен ред, е идеята на АМБ.
Светлана Трифоновска