Компаниите, които предлагат рецепта, различна от оригиналната, за даден пазар, да посочват това, докато бъде прекратена практиката един продукт на една марка да се предлага с разлика в съдържанието на източноевропейския и западноевропейския пазар, предлага българският евродепутат Момчил Неков. Предложението беше представено на събитие с участието на представители на земеделското министерство, омбудсмана на страната Мая Манолова, представители на други институции, браншови и потребителски организации.
Неков приветства предвидените 2 млн. евро за методология и анализи на храните в отделните страни членки и отправи препоръката тези анализи да са готови в най-кратки срокове, ако е възможно още в рамките на тази година.
Омбудсманът на България Мая Манолова от своя страна настоя за европейска директива за производството и предлагането на храни, която да забрани двойния стандарт. Манолова настоя още да бъде създаден единен европейски орган, който да контролира дали производителите предлагат едни и същи продукти на различните национални пазари в рамките на единния европейски пазар. За ясно законодателство, което да регламентира какво е
допустимо и какво не, както и да уточнява как ще се наказват нарушенията, се обяви и Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България. Земеделското министерство приветства разработването на общо законодателство, което да сложи ред, каза д-р Лора Пастухова-Джупарова от Дирекция “Политики по агрохранителната верига”
Манолова добави още, че изпратената от нея петиция до Европейския парламент относно двойния стандарт на храните в рамките на ЕС, подкрепена от организации и популярни лица, е допусната за разглеждане от Комисията по петиции.
Омбудсманът припомни, че темата за двойния стандарт при храните е включена в дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС. На 30-и април по темата ще се проведе мащабно събитие под патронажа на премиера: “Двойните стандарти в храните. Да сложим проблема на масата.”
Ако някой иска да направи отклонение от рецептата с идеята, че населението има определени предпочитания, трябва да се позове на изследвания и проучвания, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Богомил Николов, изпълнителен директор на “Активни потребители” от своя страна посочи, че потребителите трябва да станат по-взискателни и припомни казуса с оцета, когато по думите му натуралният оцет е бил напът да изчезне от пазара. В следствие на нормативно изискване оцет да се наименува само продукт, който е натурален, 3/4 от пазара към момента е натурален оцет, каза Николов.
В рамките на дискусията Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, посочи, че има различия в състава, които не могат да бъдат дефинирани като двойно качество. “Не може да се третира замяна на бяла захар с глюкозо-фруктозен сироп като двойно качество.” По думите й сиропът не е по-евтин.
Добра практика вече показа производителят на детски храни Hipp, който се е ангажирал, че ще предлага един и същ продукт с един и същ състав на целия европейски пазар, коментира Момчил Неков.