Инвитро месото ще превземе 33% от пазара на мръвки до 2040 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Технологията за добиване на месо инвитро ще продължи да се разраства и през следващите години, като според Technavio, водеща компания за пазарни проучвания и консултации с глобално покритие, в периода 2020-2024 г. пазарът на месо добито ин-витро по клетъчни технологии ще нарасне с 16% и ще достигне 200 млн. щатски долара.  Очаква се делът на това месо през 2040 г. да заеме 33%, което ще подложи на сериозна конкуренция развитието на месодайното животновъдство. Това съобщават от Центъра за икономическо развитие на селското стопанство (САРА).

Какво представлява месото ин- витро?

Идеята за ин-витро месото е производство на месни продукти по технология “тъканно инженерство”. Културното месо (= месо in vitro = чисто месо) може да има финансови, здравословни, хуманни и екологични предимства пред традиционното месо, споделят създателите на идеята. Целта им е да се произвежда животинско месо, но без да се използва животно. За целта стартовите клетки се вземат безболезнено от живи животни, те се поставят в културална среда, където започват да се размножават и растат, независимо от животното. Теоретично, този процес би бил достатъчно ефективен, за да осигури глобалното търсене на месо. Всичко това би се случило без никаква генетична манипулация, т.е. без да е необходимо да се намесва в генетичните последователности на клетките.
Производството на културно месо за преработени месни продукти, като колбаси, бургери и самородки, трябва да бъде сравнително просто, докато култивираното месо, което трябва да бъде по-силно структурирано, като например пържола, е значително по-голямо предизвикателство. Тя е направена от мускулна тъкан, която се прокарва на резба с изключително дълги, фини капиляри, които транспортират кръв и хранителни вещества директно към клетките. Много по-трудно е да се възпроизведе такава сложна структура, отколкото да се съберат малките топчета от клетки, които растат до по-големи топки от клетки, които от своя страна се превръщат в ин-витро месо.

Снимки: theconversation.com, sgs.com/

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА