Интервенция за нови земеделски стопани ще стартира през тази година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Вижте какви са изискванията за участие и размерът на помощта по тази интервенция

В края на миналата година предложихме на Европейската комисия една изцяло нова интервенция за България, което е е включена в първото изменение на стратегическия план в частта развитие на селските райони. Това е една от интервенциите, по които планираме да стартират първите приеми, заяви Владислав Цветанов, началник отдел “Инвестиционна и стартова подкрепа за бизнеса” към МЗХ по време на Десетата национална среща на земеделските производители, която се проведе на 20 и 21 март в Казанлък.

Интервенцията за нови земеделски стопани е насочена към лица на възръст от 41 до 65 години. Помощта по интервенцията възлиза на до 30 хиляди евро е, които се получават на две плащания. Важно е да се отбележи, че е заложен и елемент за инвестиции.  Това означава, че земеделските стопани, които който участват по интервенция, за да получат своето второ плащане, трябва да направят инвестиция в размер  на 50% от размера на полученото първо плащане.

“Това е нещо ново като изискване, което до момента не сме прилагали, а искахме само увеличение на стопанството”, поясни Цветанов.

Минимума за влизане там е 4000 СПО на стопанството. Изискване към бенефициера ще бъде за периода на изпълнение на проекта той да придобие някакви професионални умения или компетентност в областта на селското стопанство, ако няма такива в началото.

Времето за изпълнение на проектите е до 36 месеца

“Тези стопанства са изключително чувствителни по отношение на административната тежест от гледна точка проверки, разглеждане на заявленията, искания за плащане и т.н. Това са малки стопанства, които няма средства, които да отделят за административен капацитет, така че имаме опит в децентрализацията на този тип подпомагане, тоест те да бъдат работени от службите на Държавен фонд Земеделие по места в областните дирекции на Фонд Земеделие”, допълни още той.

“За този тип подпомагане отново ще предложим възможност за  безплатни съветнически услуги за разработването на проекти от страна на Национална служба за съвети и земеделието като начало, а  в последствие предполагам и от други консултантски организации. Това е наистина е една изключителна възможност за тези земеделски стопани”, заключи Цветанов.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА