Инспектори хванаха над 56 хил. литра незаконни ПРЗ

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

В акцията, продължила около 3 месеца, участват Европейската служба за борба с измамите и български институции

56 384 л незаконни ПРЗ са иззети и възбранени в рамките на международна операция Silver Axe VIII през 2023 година, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). БАБХ участва за шести път в акцията на Европол – SILVER AXE VІIІ, проведена в периода 23.01.2023 – 28.04.2023 г., съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи (МВР), Държавна агенция „Национална сигурност“ и Агенция „Митници”.

По време на акцията са извършени внезапни проверки от инспекторите по растителна защита върху търговията и употребата на нелегални продукти за растителна защита в рамките на всички областни дирекции към БАБХ.

В периода на акцията на територията на страната са извършени общо 1 164 бр. проверки за нелегални ПРЗ, от които 551 бр. на обекти за търговия с ПРЗ и 613 бр. на земеделски стопани за употреба на ПРЗ. Издадени са 7 бр. акта за установено административно нарушение (АУАН).

Засиленият контрол върху вноса на нелегални ПРЗ на граничните контролни пропускателни пунктове, е осъществен съвместно с Агенция „Митници“, а във вътрешността на страната – с органите на МВР и ДАНС.

При една от проверките на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), ГД „Национална полиция“ и БАБХ в земеделско стопанство са открити в голямо количество неразрешени ПРЗ, химикали с неизвестно съдържание, ПРЗ от Украйна, ПРЗ с етикети на украински език, ПРЗ с етикети на гръцки език, а също и с изтекъл срок на годност. Някои от иззетите вещества са неоникотиноиди, като тиаметоксам и имидаклоприд. Общо количеството на иззетите и възбранени ПРЗ и химикали е 10 872 л. За установените несъответствия са съставени 2 бр. АУАН, случаят е даден на прокурор и се води разследване.

При проверка на Държавна агенция „Национална сигурност“ и инспектори от ОДБХ в селскостопанска аптека пък са установени търговия на неразрешени ПРЗ с прекратено разрешение за пускане на пазара и употреба, без етикет на български език, нерегламентирано преопаковане без удостоверение за преопаковане на ПРЗ, предлагане на ПРЗ от първа професионална категория на употреба, ПРЗ без дата на производство и партиден номер на етикета, ПРЗ с изтекъл срок на годност, ПРЗ и адюванти с нарушена цялост на опаковката и липсваща част от съдържанието. Възбранени са общо 158,080 л и 121,718 кг неразрешени ПРЗ. Съставени са 3 бр. АУАН.

По време на акцията в частен дом на украински гражданин са установени неразрешени ПРЗ, без етикет на български език, за които не е издадено разрешение за пускане на пазара и употреба, с етикет на турски език, с етикет на украински език, с етикет на испански език, с етикет на гръцки език, с етикет на полски език, фалшиви опаковки, съхранение на ПРЗ без етикети, съхранение на опаковки с различна вместимост, които са пълни с течни и прахообразни вещества, съхранение на празни опаковки, етикети на ПРЗ, капачки, холограмни стикери, уплътнения за капачки, мерителни чашки и др. приспособления и машини за преопаковане на ПРЗ. Общото количество на иззетите при извършената проверка неразрешени ПРЗ е 5 384,950 л и 836,037 кг. По случая е образувано досъдебно производство.

При съвместни проверки на БАБХ с Агенция „Митници“ главно на ГКПП Капитан Андреево е установена контрабанда на ПРЗ с нарушители от Турция, България и Косово. Отделни нарушения са открити на ГКПП Малко Търново и Лесово. Иззети са общо 608,550 л неразрешени ПРЗ.

На ГКПП Русе-Дунав мост пък са хванати ПРЗ с етикети на украински език без документи в превозно средство с украинска регистрация.

При извършените проверки са открити общо 54 796,255 л и 979,050 кг неразрешени ПРЗ във вътрешността на страната, а на ГКПП – общо 608,550 л.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама