БАБХ ще отнема разрешенията за пускане на пазара на ПРЗ с несъотвествия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Депутатите гласуваха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията

Народните представители приеха на второ четене промени в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията № 49-354-01-98, внесен от нар. пр. Десислава Танева и гр. нар. пр. на 15 септември 2023 г. – за второ гласуване.
При второто гласуване депутатите гласуваха следната промяна и допълнение, предложена от народния представител Румен Христов между първо и второ четене.
“При установяване на несъответствие на продукт за растителна защита с физичните химичните или технични показатели състава му и вида на формулацията или други негови характеристики, одобрени при разрешаването на продукта, изпълнителният директор на БАБХ незабавно отнема разрешението за пускане на пазара и употреба на продукта за растителна защита”
Около 30% е нергламентираният внос на препарати за растителна защита от Турция, Иран, Украйна и Македония, стана ясно по време на заседанието на Комисията от коментар на Христов по темата.
120 проверки е направила БАБХ през изминалата година на физико-химичните свойства за идентификация на препаратите за растителна защита, съобщи Оля Караджова, зам.директор на БАБХ по време на заседанието.
Броят  на извършените проверките съотвества с минималния брой проверки за идентификация на ПРЗ, които агенцията е длъжна да прави по регламент всяка година.
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА