Инициатива за промотиране на честни бизнес практики събра 100 производителски и търговски организации в ЕС

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Сто организации на производители, преработватели и търговски вериги в секторите Хранително-вкусова промишленост и Земеделие се обединиха в една от най-мащабните инициативи в Европейския съюз с цел да се промотира спазването на честни практики в производството на хранителни стоки. С тази инициатива те се надяват да превърнат честните търговски отношения в основа за сътрудничество в бизнеса, съобщава Agra Europe. Най-голямата фермерска НПО в ЕС Копа-Коджека обаче все още не се е присъединила към инициативата, защото иска доброволната инициатива на бизнеса да бъде подкрепена със съответно законодателство на ниво ЕС.

Стартът на инициативата е даден през септември 2013 г. от седем организации: FoodDrinkEurope (производители на храни и напитки); AIM (производители на маркови стоки); CELCAA (организация на търговци в сферата на земеделието); European Retail Round Table; Union of Groups of Independent Retailers of Europe; EuroCommerce (организация, която представлява търговците на едро и на дребно и международния търговски сектор на Европа); и EuroCoop (Европейския кооперативен съюз). Девет месеца и половина след старта на инициативата към нея са се присъединили 100 европейски организации, които представляват 764 компании от всички страни-членки на ЕС. Сред тях има 56 производителя, 22 хранителни вериги, 18 търговци на едро и 4 фермерски компании. Почти половината от тях са малки и средни предприятия.

Всяка една от тези организации ще се придържа към честни търговски практики, ще интегрира добрите бизнес принципи в ежедневната си работа и ще следи за тяхното изпълнение. Всички организации, които участват в инициативата, призовават европейските политици да й дадат време, за да проличи резултата от нея. Те приветстват всички, които биха искали де се присъединят в бъдеще, особено Копа-Коджека.

Повече за инициативата може да научите на нейната страница в интернет.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама