Informa Economics понижи прогнозата си за добив на житни култури в Бразилия и Аржентина

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Най-влиятелният консултант в областта на житните култури в Южна Америка, Informa Economics, понижи прогнозата си за производството на царевица в Бразилия и Аржентина през стопанската 2013/14 г. поради намалената засадена площ и съответно очакваната по-ниска реколта. Това предаде Agra Europe. Очаква се Бразилия да произведе 66.55 млн. тона, което е с 1.0 млн. тона по-малко от предишната прогноза на консултанта. Ако това се реализира, тазгодишната реколта ще бъде с 14.8 млн. тона по-ниска в сравнение с миналогодишната.

Производството на царевица през тази стопанска година ще бъде 31.4 млн. тона, с 3.8 млн. тона по-малко от 2012/13 г. и 200 000 тона по-малко от предишната прогноза на консултанта. При очакване за реколта от 4.5 млн. тона на хектар се очаква зимната реколта да достигне 35.2 млн. тона, с 800 000 по-малко от предишната прогноза и 11 млн. тона по-малко от миналата година. Като причина за понижението се посочва намалението на засадените площи с 13% до 7.8 млн. хектара. Най-новата прогноза за производство на соя в Бразилия е 89.7 млн. тона, с 1.0 млн. тона над предишната прогноза. Ако тя се реализира, ще бъде с 8.2 млн. тона повече от предишната година. Около 6% от реколтата на соя е прибрана.

Реколтата в съседна Аржентина ще бъде 22.6 млн. тона, което е с 2.4 млн. тона по-малко в сравнение с прогнозата, направена от консултанта миналия месец. Голяма част от житните култури изостават с развитието си заради късно засаждане поради нетипично сухото време през септември и октомври, както и през изключително дъждовния ноември. Според очакванията на анализатора средното количество добито жито ще бъде около 6.65 тона на хектар, с 0.70 тона на хектар по-малко от предишната прогноза на Informa. Освен това се очаква събирането на реколтата да започне през февруари и не се очаква да бъде прибрана наполовина до средата на април, както беше миналата година, заради забавеното развитие на културите.

Производството на соя в Аржентина ще бъде около 57 млн. тона, с 500 000 тона по-малко в сравнение с предишната прогноза на консултанта. В случай, че се реализира, това количество би било със 7.7 млн. тона повече в сравнение с последния сезон. Според консултанта засятата площ ще бъде с 50 000 хектара по-малко и ще достигне 20.75 млн. хектара. Земеделското министерство на Аржентина съобщи, че засаждането на 98% от продукцията е завършено до 30 януари. Обикновено сеитбата в страната започва в средата на март и 10-15% се прибират до 1 април. Тази година условията за отглеждане на житни култури били по-благоприятни в сравнение с миналата година. Прогнозата за производство на пшеница в Аржентина през 2013 г. е 10.0 млн. тона, което е с 200 000 тона повече от предишната прогноза на Informa. Ако тя бъде осъществена, ще бъде с 1.5 млн. тона повече в сравнение с предходния сезон. Сеитбата на пшеница в Аржентина завърши на 9 януари тази година.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements