Инфлацията достигна 17,3% за година, храните обаче с минимално поевтиняване

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Най-голям спад се регистрира при хляб, плодове и зеленчуци

Месечната инфлация за юли е 1.1%, а годишната инфлация спрямо юли 2021 г достига 17.3%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията от началото на годината (юли 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 11.3%, а средногодишната инфлация за периода август 2021 – юли 2022 г. спрямо периода август 2020 – юли 2021 г. е 10.5%.

През юли 2022 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените в групите: развлечения и култура (+7.4%), жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (+5.2%) и ресторанти и хотели (+1.2%). Най-голямо е намалението на цените в групите: облекло и обувки (-2.0%), транспорт (-1.7%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (-0.1%), отчитат от ведомството.

През юли 2022 г. са се увеличили цените на хранителни продукти, като шоколад и шоколадови изделия – с 4.1%, цитрусови и южни плодове – с 4.1%, извара – с 3.1%, сирене – с 2.9%, кисело мляко – с 2.9%, захар – с 2.6%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко – с по 2.6%, ракии – с 2.4%, бира – с 2.3%, маслини – с 2.2%, леща – с 2.2%, маргарин – с 2.1%, сол – с 2.1%, млечни масла – с 2.0%, кашкавал – с 1.9%, сладолед – с 1.7%, газирани напитки – с 1.6%, прясна и охладена риба – с 1.5%, гъби – с 1.4%, трайни колбаси – с 1.3%, месо от едър рогат добитък – с 1.3%, кайма – с 1.1%, вина – с 1.0%, плодови сокове – с 0.9%, зрял боб – с 0.8%, краставици – с 0.8%, малотрайни колбаси – с 0.8%, домати – с 0.5%, месо от домашни птици – с 0.4%, оцет – с 0.3%, кафе – с 0.2%, и други.

През месеца обаче намаляват цените на праскови и кайсии – с 23.6%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) – с 16.0%, картофи – с 12.3%, типов и ръжен хляб – с 10.8%, хляб „Добруджа“ – с 10.1%, бял хляб – с 9.1%, зеле – с 8.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 6.4%, брашно – с 5.8%, зрял чесън – с 4.8%, минерални води – с 1.6%, яйца – с 1.3%, пипер – с 1.1%, макаронени изделия – с 1.0%, ябълки – с 0.8%, пресни зеленчукови подправки – с 0.7%, чай – с 0.4%, зрял лук – с 0.3%, свинско месо – с 0.2%, ориз – с 0.1%, и други.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама