Инфлацията достигна 17,3% за година, храните обаче с минимално поевтиняване

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Най-голям спад се регистрира при хляб, плодове и зеленчуци

Месечната инфлация за юли е 1.1%, а годишната инфлация спрямо юли 2021 г достига 17.3%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията от началото на годината (юли 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 11.3%, а средногодишната инфлация за периода август 2021 – юли 2022 г. спрямо периода август 2020 – юли 2021 г. е 10.5%.

През юли 2022 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените в групите: развлечения и култура (+7.4%), жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (+5.2%) и ресторанти и хотели (+1.2%). Най-голямо е намалението на цените в групите: облекло и обувки (-2.0%), транспорт (-1.7%) и хранителни продукти и безалкохолни напитки (-0.1%), отчитат от ведомството.

През юли 2022 г. са се увеличили цените на хранителни продукти, като шоколад и шоколадови изделия – с 4.1%, цитрусови и южни плодове – с 4.1%, извара – с 3.1%, сирене – с 2.9%, кисело мляко – с 2.9%, захар – с 2.6%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко – с по 2.6%, ракии – с 2.4%, бира – с 2.3%, маслини – с 2.2%, леща – с 2.2%, маргарин – с 2.1%, сол – с 2.1%, млечни масла – с 2.0%, кашкавал – с 1.9%, сладолед – с 1.7%, газирани напитки – с 1.6%, прясна и охладена риба – с 1.5%, гъби – с 1.4%, трайни колбаси – с 1.3%, месо от едър рогат добитък – с 1.3%, кайма – с 1.1%, вина – с 1.0%, плодови сокове – с 0.9%, зрял боб – с 0.8%, краставици – с 0.8%, малотрайни колбаси – с 0.8%, домати – с 0.5%, месо от домашни птици – с 0.4%, оцет – с 0.3%, кафе – с 0.2%, и други.

През месеца обаче намаляват цените на праскови и кайсии – с 23.6%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжани) – с 16.0%, картофи – с 12.3%, типов и ръжен хляб – с 10.8%, хляб „Добруджа“ – с 10.1%, бял хляб – с 9.1%, зеле – с 8.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 6.4%, брашно – с 5.8%, зрял чесън – с 4.8%, минерални води – с 1.6%, яйца – с 1.3%, пипер – с 1.1%, макаронени изделия – с 1.0%, ябълки – с 0.8%, пресни зеленчукови подправки – с 0.7%, чай – с 0.4%, зрял лук – с 0.3%, свинско месо – с 0.2%, ориз – с 0.1%, и други.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА