Илия Проданов: Производителите ще следят за изпълнението на меморандума, протестната готовност остава

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

“Имаше пет искания за този протест, като по някои от тях сроковете са в рамките на следващата седмица. Такъв е случаят с изплащането на пропадналите площи, което трябва да се случи до 29-ти септември. То касае производителите на плодове, които имат проблеми с измръзване и пропаднали площи. Ще се касае до така наречената украинска помощ, която обхваща всички сектори, плащането по нея също трябва да се случи в рамките на месец септември”, заяви Илия Проданов, председател на НАЗ в интервю за БНТ.

“По първа точка, която беше най-трудна за решаване и най-важна се стигна до компромисно решение. От една страна ще има забрана за внос на слънчоглед до края на месец ноември, а от друга страна, за всички култури, които бяха обект на забрана до момента, ще се създадат лицензионни режими и квотен принцип за внос от Украйна. Квотата за слънчоглед от Украйна ще бъде определена като си изчисли и разликата между наличното зърно в България и мощностите за преработка на преработвателите.Срокът за определяне на тези квоти едо края на ноември. До тогава трябва да стигнем до някакво разбирателство, като важно е да се уточни, че докато се стигне до това разбирателство ще има разговори между нас производителите и между преработвателите и тези разговори ще бъдат извършени в Министерство на финансите”, поясни още Проданов.

“Оттук нататък е много важна всички точки, които разписахме в този меморандум да следим като производители дали си изпълняват и протестната готовност си остава по простата причина, че наистина производителите са в много тежко положение и ако властта не си изпълни ангажиментите и не работи по всички точки не виждам как ще се удържи това недоволство”, заключи той.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements