Хванаха 6,3 тона обезкостено месо със салмонела

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

6,3 тона замразено механично обезкостено птиче месо с произход Полша бяха поставени под забрана, тъй като е установено наличието на бактерията салмонела в месото, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Пратката е установена след като от БАБХ назначиха задължителна проверка на всички партиди с птиче месо от европейската страна. Пробата е взета на 22 юли, допълват от Агенцията, а резултатът е получен 5 дни по-късно. Засегнатата партида не е допусната на българския пазар. Изготвена е нотофикация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за уведомяване на полските компетентни власти.

За последния месец имаше установени само две пратки с произход Полша с птиче месо, които доказаха наличието на салмонела в тях. Едната бе за 430 кг замразени пилешки крилца от началото на месеца, а другата се отнася за 8 310 кг замразени пилешки бутчета, като щамът на салмонелата е от ви, кото е е опасен за човешкото здраве.

Полша е един от най-големите производители на птиче месо в Европа, но и едн от най-често споменаваните дестинации за наличие на салмонела в рамките на системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама