При извършване на внезапни проверки на терен съвместни екипи от Българската агенция за безопасността на храните, Министерството на земеделието, храните и горите и Националната агенция по приходите констатираха наличие на 1 600 литра сурово краве мляко с произход от гръцки ферми, което се продава на българския пазар.
Лабораторните анализи показаха, че съдържанието на общия брой микроорганизми в млякото е над пределно допустимите норми.
В съответствие с изискванията на европейския регламент количествата са насочени за преработка в българско предприятие, където ще се произведат млечни продукти (сирене и кашкавал) с период на зреене най- малко 60 дни. Проверките на терен продължават.
По-рано тази седмица стана ясно, че съществува тенденция към намаление на изкупните цени на суровото мляко в ЕС. Мненията за предстоящото развитие на пазара на мляко са противоречиви, като преобладава нагласата е за намаление на цените в сравнение с 2017 г., но не повече от 3-5%.
На практика се повтаря развитието от 2017, когато се наблюдаваше значителна разлика между цената на млечните мазнини и протеини. Очакваме в краткосрочен период тази тенденция да се запази, предвид големите излишъци от сухо мляко на общия пазар, докато търсенето на масло остава стабилно, коментират от Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА).