Опасност от разпространение на нови щамове ръжда по пшеницата заплашва площите в Сицилия и Скандинавието, предупредиха учени от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).
През 2016 г. хиляди хектари засети с пшеница в Сицилия бяха засегнати от нов щам на ръжда в основата на растенията. Тя бе обозначена от учените като TTTTF и направи годината най-тежката за фермерите от десетилетия. Учените предупреждават, че ако разпространението на болестта не бъде овладяно през тази година, тя ще се разпространи в широки области на Средиземноморието и Адриатическото крайбрежие.
Ръждата по пшеницата се разпространява лесно на големи разстояния чрез вятъра. Ако не бъде открита навреме, болестта може да засегне и унищожи значителни площи от културата само няколко седмици преди сеитба. Фунгицидите могат да помогнат в усилията за ограничаване на щетите, но е важно опасността да бъде открита навреме и да се действа бързо.
В същото време в големи площи в Африка, Централна Азия и Европа борбата беше насочена към справяне с нови щамове на жълтата ръжда, които все още нямат имена. Те са регистрирани в Италия, Скандинавските държави и Мароко, и показват агресивност и добра адаптивност към високи температури.
Фермерите в Етиопия и Узбекистан пък се борят с жълта ръжда наречена AF2012. 2016 г. е първата година, в която болестта се среща по тези ширини, докато преди се срещаше само в Афганистан.
Докато учените регистрират нови видове ръжда, старите също продължават да нанасят щети върху пшеницата. Щамът наречен от учените Warrior(-), който вече е познат в Северна Европа и Турция, продължава настъплението си в Европа и Западна Азия. Ръждата Ug99 се разпространи от Източна Африка към Средния Изток, като последно бе регистрирана в Египет, един от най-важните производители на културата в Средния Изток.
Професори от Университета Орхус в Нидерландия и от Международния център за царевицата и пшеницата са сформирали екип за изследване на новите щамове ръжда по пшеницата. Изследванията на учените са част от четиригодишната научно-изследователска програма на ФАО за изследване на пшеницата. Целта на програмата е международното сътрудничество между учени от различни университети и изследователски институти.