Хиляди декари с пшеница в Сицилия и Скандинавия пострадаха от нови щамове ръжда

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Опасност от разпространение на нови щамове ръжда по пшеницата заплашва площите в Сицилия и Скандинавието, предупредиха учени от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

stem-rust-banner
Ръждата по пшеницата се разпространява бързо и засяга големи площи

През 2016 г. хиляди хектари засети с пшеница в Сицилия бяха засегнати от нов щам на ръжда в основата на растенията. Тя бе обозначена от учените като TTTTF и направи годината най-тежката за фермерите от десетилетия. Учените предупреждават, че ако разпространението на болестта не бъде овладяно през тази година, тя ще се разпространи в широки области на Средиземноморието и Адриатическото крайбрежие.

Ръждата по пшеницата се разпространява лесно на големи разстояния чрез вятъра. Ако не бъде открита навреме, болестта може да засегне и унищожи значителни площи от културата само няколко седмици преди сеитба. Фунгицидите могат да помогнат в усилията за ограничаване на щетите, но е важно опасността да бъде открита навреме и да се действа бързо.

В същото време в големи площи в Африка, Централна Азия и Европа борбата беше насочена към справяне с нови щамове на жълтата ръжда, които все още нямат имена. Те са регистрирани в Италия, Скандинавските държави и Мароко, и показват агресивност и добра адаптивност към високи температури.

fao
AF2012 заема нови площи, след като се срещаше предимно в Афганистан

Фермерите в Етиопия и Узбекистан пък се борят с жълта ръжда наречена AF2012. 2016 г. е първата година, в която болестта се среща по тези ширини, докато преди се срещаше само в Афганистан.

Warrior-
Warrior(-) е най-агресивният щам ръжда по пшеницата

Докато учените регистрират нови видове ръжда, старите също продължават да нанасят щети върху пшеницата. Щамът наречен от учените Warrior(-), който вече е познат в Северна Европа и Турция, продължава настъплението си в Европа и Западна Азия. Ръждата Ug99 се разпространи от Източна Африка към Средния Изток, като последно бе регистрирана в Египет, един от най-важните производители на културата в Средния Изток.

Професори от Университета Орхус в Нидерландия и от Международния център за царевицата и пшеницата са сформирали екип за изследване на новите щамове ръжда по пшеницата. Изследванията на учените са част от четиригодишната научно-изследователска програма на ФАО за изследване на пшеницата. Целта на програмата е международното сътрудничество между учени от различни университети и изследователски институти.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА