Ново изследване за двоен стандарт при храните у нас и в Централна Европа готвят от Агенцията по безопасност на храните и Министерството на икономиката. Това съобщи Любомир Кулински, директор дирекция “Контрол на храните” пред Националната телевизия. Той отбеляза, че вземането на проби от пазара ни ще стартира съвсем скоро. В изследването ще участват проби от страната ни и от още 4 държави от Централна Европа.
Храните не могат без Е-та
Промишлено произведените храни се нуждаят от технологичните добавки или т.нар. Е-та. Това сподели проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи. “Те се слагат за безопасността на храната, но част от тях се използват само за подобряване на структурата, както и за по-голяма атрактивност за консуматорите”. Съвременните храни не биха могли да се произвеждат без добавки. Ако те са напълно “чисти”, няма да имат съответния срок за годност и нужната безопасност. Разбира се, много от добавките могат да бъдат избегнати. Пример за такива са оцветителите. Те са най-често се използвани в сладкарството. “През последните години се доказа, че те са вредни за децата. Според европейско проучване едноседмичната консумация на оцветени бонбони води до здравословни проблеми”.
Проф. Петрова отбеляза и кои са седемте най-вредни “цветове” – Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129. Оказва се, че при нормална консумация на бонбони с тези оцветители, може да се намали вниманието на децата, но да се увеличи активността. На тази база е взето решението да има предупреждение на етикета. “Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието на децата”. Това предупреждение е доста стряскащо за родителите и съответно производителите решиха да намалят производството на вредните харни.
В обобщение, експертът отбеляза, че хората не бива да мислят, че всички Е-та са вредни. Не трябва да ни стряска и броят им, а това от какъв произход са.