Горска екзотика до брега на морето

Васил Русев
Васил Русев
6 Минути

Зоопарк „Горица“ пленява плажуващите на север от Балкана

В непосредствена близост до градовете Обзор и Бяла, които се намират в най-южната част от Северното Черноморие, морските ни туристи могат да се насладят на първата в България Частна зоологическа градина. Там, където Стара планина къпе най-източните си склонове в морето и магически обединява в едно плажове, била и гори, се намира селцето Горица, на което едноименно е кръстен зоопаркът.

Локацията
Зоологическа градина се разпростира на площ от над 4000 кв.м. В нея са изградени алеи за разходка, дървени мостове и места, от където могат да се наблюдават животните. Създадени са условия, максимално близки до естествените, в които да се отглеждат многобройните обитатели – представители на бозайници, хищници и птици, сред които пауни, златни и монголски фазани, щрауси, кенгуру, лама, муфлон, дива свиня, елен лопатар, благороден елен, кон, пони, вълк и др.

Трябва да се отбележи, че локацията е подбрана отлично – намира се на главния път Бургас – Варна, на почти равно разстояние от двата големи морски града и е под стара и висока широколистна гора. “Горица” е с лесен достъп за посетителите и прави приятен престоя под хладината на дърветата.

Всички съоръжения са изградени от естествени материали

Досег с природата
Местоположението обаче не е най-силната страна на зоопарка. Чарът му се състои в неговата същност – изграден е като естествена част от горското насаждение с изцяло натурални материали като дърво и камък. Тук се намесва и огромната разлика с големите градски зоологически градини, а именно директната връзка с животните. Огражденията са направени така, че всеки посетител да може да погали, нахрани или просто да се полюбува на обитателите от непосредствена близост. Храната за животните е предварително подготвена от служителите в хартиени пликове, като съдържа сушена царевица, ечемик или нарязани плодове и зеленчуци, а цената й е символична. Отделно всеки посетител може да се отдаде и на кратка езда на кон или пони в специално изграден за целта манеж, както и на отмаряща почивка в хамак под дърветата.

Козите са сред най-общителните обитатели на парка

Едни от най-атрактивните питомници в градината са Камерунските мини кози, елените и зайците. Голямо впечатление правят и двата щрауса, а любимци на децата са маймуните. Всички животни са социализирани и добронамерени, дори вълкът изглежда приятелски настроен. Но за всеки случай той е по-сериозно отделен.

Сивият вълк не изглежда агресивен, но оградата при него е най-висока

Редкият шанс да погалиш кошутата
“Случайно с приятеля ми открихме този зоопарк преди две години и оттогава винаги, когато сме на морето, го посещаваме. На мен много приятни са ми камерунските кози, защото обичат вниманието на хората. Най-любима обаче ми е кошутата, която похапва плодове и зеленчуци направо от ръцете ми”, разказва Радостина Стаменова от София.

Когато мъжкият елен не е наоколо, кошутата се възползва и похапва зеленчуци

Напливът на туристи и печалбите са сезонни
Трудно е да се определи икономическата рентабилност на такъв проект. Силният период за посещения естествено е по време на летните месеци, а в останалото време е необходимо да се полагат много грижи за обитателите без практически да има приходи. През зимата някои животни се нуждаят от допълнителни топлинни инсталации, а за почти всички се полагат грижи за зазимяване на обитанията. Служителите в парка не са много на брой, но повечето от тях изпълняват по няколко функции.

“През летните месеци посетителите на зоопарка и ресторанта не са малко, има дори пикови моменти. Но през останалия период имаме по 10-ина посещения на седмица, а има дни когато не работим заради неподходящите метеорологични условия. През цялото време обаче е необходимо да се полагат много грижи за животните, защото, особено екзотичните, имат специфични изисквания”, сподели пред Агрозона една от служителките.

Децата се радват истински, докато хранят животните

Грижи се полагат и за опазване на обитателите от хищници като чакали, белки, ястреби и диви котки. Това става основно по традиционния начин – с овчарски кучета в покрайнините на парка. Така тук птиците и бозайниците са нахранени добре, защитени и обгрижени са, а гостите могат да бъдат спокойни при посещенията си, защото обитателите са изключително социализирани.  Зоопаркът е с лиценз, издаден от министерство на околната среда и водите, и се контролира от него.

Въпреки трудностите през зимата, зоопарк “Горица” може да се определи като един екзотичен горски подарък за туристите на Черноморието ни, предлагащ уникални, приятни и запомнящи се преживявания. Все пак не са много местата, на които може Благороден елен (Cervus elaphus) да хрупа царевица направо от дланта Ви.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements