Главна инспекция по труда започва засилени проверки за трудови договори в селското стопанство

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Главна инспекция по труда започва засилени проверки за трудови договори в селското стопанство, съобщават от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

За първите пет месеца на 2023 г. от Агенцията са извършили 1324 проверки в икономическа дейност „Растениевъдство и животновъдство“, при които са констатирани 5413 нарушения. Случаите на наети без трудов договор са 75. Проверките са насочени към най-рисковите работодатели и до момента броят на лицата без трудов договор е увеличен с почти 75% спрямо същия период на 2022 г.

От Инспекцията по труда припомнят, че работещите могат да защитят правата си и да подават сигнали за недеклариран труд, без да подлежат на санкции. Работодателите, които нарушават нормативната уредба, могат да бъдат санкционирани с минимум 1500 лв., като това нарушение е основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки.

От началото на годината до момента са предоставени 98 552 бр. еднодневни трудови договори на 758 земеделски стопани

От тях най-много са за отглеждане на лозя винени, маслодайна роза, ягоди, череши и ябълки. Наетите с еднодневни договори запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения. Облекчения са предвидени и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, които нямат задължение да регистрират този вид договори в Националната агенция за приходите, да оформят трудови книжки и др.

Земеделските стопани имат достъп и до специален софтуер, който позволява еднодневните трудови договори да бъдат заявявани онлайн, по всяко време, дори в извънработното за администрацията, допълват от Агенцията.

За осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд земеделските стопани могат да използват и онлайн инструмента за интерактивна оценка на риска в сектор „Селско стопанство“, само срещу регистрация, и освен за оценка на риска, може да се използва за обучения и инструктажи, става ясно от съобщението на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

През 2022 г. контролните органи на ГИТ са извършили 4039 проверки в селското стопанство

Констатираните нарушения са 13 551. Установените случаи на работа без трудов договор в сектора са 228. През 2023 г. проверките в сектора отново ще обхващат основно растениевъдството и животновъдството, предаде БТА.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements