Френски студенти браха рози в Пловдивско по програма „Еразъм“

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Група от 14 френски студенти от град Тарб, близо до Тулуза, се включиха в розобера в село пловдивдското село Каравелово. В продължение на две седмици те участваха в кампанията по прибиране на розовия цвят, а в част от практическите занимания изучаваха процеса на изваряване на розите и добиване на маслото. В Тарб студентите се обучават по градинарство и земеделски култури и в продължение на две седмици проведоха своя стаж в Карловската долина.

Стажуването на френските студенти в Розовата долина е организирано със съдействието на Националния клонов съюз на производителите на етеричномаслени, маслодайни и енергийни култури и се финансира по програма „Еразъм“.

„Един от проблемите на местните розопроизводители е липсата на работна ръка, така че вашата помощ е неоценима“, заяви общинският кмет Емил Кабаиванов при срещата със студентите, цитиран от marica.bg. Той благодари за това, че са избрали карловския край за своето практическо обучение. „Българското розово масло е всепризнато, целта на нашите розопроизводители е най-вече да запазят неговото високо качество, което е в основата за присъствието му на световните пазари“, каза още кметът.

Друга група от 34-ма французи, част от които парижани, наблюдаваха ритуал розобер и добиване на розово масло в градините и розоварната на Атанас Колев в село Васил Левски. Туристите дойдоха в Розовата долина по програма за посещение на Историческия музей. Музейните специалисти и група от ансамбъл „Розова долина” представиха пред тях ритуал розобер. Истинската атракция за туристите обаче бе брането на рози от самите тях.

Близо един академичен час французите наблюдаваха процеса на изваряване на розовия цвят и добиване на прочутото масло, което е основата на всеки качествен парфюм. Българската маслодайна роза е представена в картата на ароматните растения в музея на парфюма в Париж, но не се сме си представяли, че градините са толкова обширни и красиви, сподели турист от френската столица.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама