Френски фермери нахлуха на изложението в Париж, настояват за оставка на Макрон

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Гневът на селскостопанския сектор обхвана цяла Европа с протести в Гърция, Италия, Испания, Полша и други страни

Френски земеделски производители нахлуха на изложбените площи на голямо селскостопанско изложение в Париж преди планираното посещение в панаира на президента Еманюел Макрон на фона на засилващото се недоволство относно разходите, бюрократичните ограничения и екологичните разпоредби, предаде Ройтерс, на която се позова БНР.

Изправени пред десетки полицаи на панаирните площи, земеделските производители крещяха и дюдюкаха, призовавайки за оставката на Макрон, използвайки нецензурни изрази по адрес на френския лидер.

“Това е нашият дом”, викаха те, докато кордони от френски полицаи за борба с безредиците се опитваха да овладеят участниците в протеста. Имаше няколко сблъсъци с демонстрантите и полицията арестува най-малко един от тях, съобщи свидетел.

Синдикалната организация “Млади земеделци” (Jeunes agriculteurs) не смекчи натиска върху правителството, след като призова за сваляне на блокадите на 1 февруари, когато властите обещаха редица мерки – от отпускането на спешни помощи и декрети за административно опростяване до пауза по отношение на плана за намаляване на пестицидите “Екофито” (Ecophyto), пише dir.bg.

Макрон, който участва в закуска с представители на профсъюза на френските земеделски производители и профсъюзните лидери, бе планирано да се разходи по алеите на изложението след това. Той отмени дебат, в който искаше да участва на панаира с производителите на селскостопанска продукция, преработватели на храни и търговци на дребно, след като профсъюзите заявиха, че няма да дойдат.

Популярното годишно селскостопанско изложение в Париж се открива днес под заплахата от демонстрации, тъй като земеделският свят все още кипи от гняв и поставя редица искания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Около 600 000 посетители се очакват да посетят изложението, което продължава девет дни, в един взривоопасен климат. Франция преди броени дни излезе от 10-дневната криза в сектора, белязана от блокади на магистрали и хвърляне на тор.

“Нека никой не си мисли, че само заради това, че тракторите се върнаха обратно, всичко вече е уредено”, предупреди миналата седмица президентът на синдикалната организация Арно Русо.

Естеството на посещението на изложението на френския президент Еманюел Макрон, което обикновено е първата събота на събитието “ще зависи от това”, добави синдикалният лидер, който ще се срещне с държавния глава идния вторник.

Синдикатът иска да види какви ще са първите резултати от обявените мерки и очаква премахването на това, което възприема като спирачка за френското производство (забрана на пестициди, изобилие от правила и документация).

Гневът на селскостопанския сектор обхвана цяла Европа с протести в Гърция, Италия, Испания, Полша и други страни.

Селскостопанското изложение се провежда всяка година в Париж от 1964 г., с изключение на 2021 г., когато бе отменено заради пандемията от COVID-19.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА