Франция и Белгия отново останаха без неоникотиноиди за захарното цвекло

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Съдът на Европейския съюз реши, че предоставянето на дерогации по отношение на третирането на семена със забранен пестицид и тяхната употреба не е в съответствие с правото на ЕС

Екологичната организация PAN Europe заведе съдебно производство срещу постоянното издаване на изключения от страна на Франция и Белгия на своите производители на захарно цвекло за пестициди с неоникотиноиди, които са спорни в Европа.

На 19 януари Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с преюдициално решение по въпроси, поставени от белгийския административен съд след жалба от PAN Europe и белгийската пчеларска компания Nature & Progrès Белгия.

Съдът посочва, че предоставянето на дерогации по отношение на третирането на семена със забранен пестицид и тяхната употреба не е в съответствие с правото на ЕС. По този начин това решение ще има каскаден ефект върху всички европейски производители на захарно цвекло, които се надяваха да получат спешно разрешение, т.е. изключение от правилата, до новия сезон на засаждане през 2023 г.

PAN Europe наскоро публикува доклад за дерогации или спешни разрешения, предоставени от държавите-членки за пестициди, забранени в ЕС: 236 такива дерогации са предоставени през последните 4 години. Неоникотиноидите съставляват почти половината от тях (47,5%). Докладът подчертава, че държавите-членки не успяват да оценят необходимостта от такива дерогации и съответствието им със законодателството на ЕС, давайки предимство на агробизнеса пред защитата на общественото здраве и околната среда.

Неоникотиноидните инсектициди са одобрени в ЕС през 90-те години. След 20 години дискусия относно потенциалната вреда върху популациите на насекоми опрашители, Европейската комисия и държавите-членки частично ограничиха използването им през 2013 г. до култури, непривлекателни за опрашителите. Но редица държави-членки на ЕС веднага издадоха спешни разрешения, за да продължат да ги използват въпреки забраната. През 2018 г., след забраната за употреба на открито, броят на издадените изключения дори се е увеличил значително, според PAN Europe.

Така решението на съда на ЕС спира плановете на Франция да позволи на производителите на захарно цвекло да продължат да използват забранения пестицид още една година.

След сериозни загуби на реколта от болести през 2020 г. Франция предостави на производителите на захарно цвекло тригодишно изключение от обща забрана за употребата на неоникотиноидни химикали. Това изключение щеше да изтече след тазгодишната реколта, но решението на съда ще го отмени по-рано.

Съдът на Европейския съюз даде да се разбере, че държавите-членки не могат да предлагат изключения от забраната на блока за семена от култури, третирани с неоникотиноиди, които се считат за заплаха за пчелите. Френските производители на култури бяха поразени от “бруталността на решението” само няколко седмици преди пролетната сеитба.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements