Забраната на пестицидите в ЕС може да доведе до зависимост от бразилската тръстикова захар

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Органичното производство на захарно цвекло в ЕС все още изостава от традиционните практики

Докато европейските фермери засаждат захарно цвекло, властите обсъждат последиците от планираното намаляване на употребата на пестициди върху реколтата. На неотдавнашно събитие на заинтересованите страни относно Регламента на ЕС за продуктите за растителна защита (SUR) в Европейския парламент евродепутатът Александър Бернхубер и директорът на австрийските организации за захарно цвекло Маркус Шьоберл предупредиха за значително намаляване на производството на захарно цвекло в ЕС, ако се намали с 50 процента използването на пестициди.

„В случай на специални култури, които изискват интензивно третиране с пестициди, като захарното цвекло, Европейската комисия вероятно ще премести производството на захар в трети страни и ще ни направи зависими от вноса на захар от чужбина“, убедени са Бернхубер и Шьоберл.

И двамата призовават Европейската комисия да се съсредоточи върху практическата селскостопанска политика и да даде приоритет на продоволствената сигурност и предлагането на местни продукти в своето законотворчество.

Сега захарното цвекло се отглежда на около 1,7 милиона хектара в ЕС. Според Бернхубер и Шьоберл производството на тези места може да стане невъзможно и нерентабилно за фермерите. Александър Бернхубер, главният преговарящ на Европейската народна партия по законодателството на ЕС за защита на културите, казва: „Предложенията на Европейската комисия и още по-строгите идеи на евродепутата от Зелените Сара Винер се равняват на изоставяне на местното производство.“

Според Бернхубер, ако ЕС откаже да произвежда захар в Европа под предлог за опазване на климата, важен сектор от икономиката, свързан с производството на захарно цвекло, ще бъде загубен. В същото време назрява „неизбежна зависимост“ например от тръстикова захар от Бразилия, което също явно противоречи на амбициите на ЕС за опазване на климата.

При отглеждане на органично захарно цвекло се регистрират резки колебания в добива. Шьоберл даде пример с австрийското органично производство на цвекло: фермерите вече изпитват годишни загуби на площ от 15 до 70 процента, като разчитат само на биологични методи. „Следователно надеждното снабдяване със суровини без продукти за растителна защита е трудно, което застрашава рентабилността на преработвателната индустрия. Но доставките на захар и биоетанол не трябва да се преместват в трети страни“, каза той.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА