Фермерството е семеен бизнес в ЕС

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Фермерството е преобладаващо семеен бизнес в Европейския съюз. Делът на заетите работници в сектора, които са членове на семейства е 76,3% от цялата работната сила през 2015 г. Огромните по размери ферми са 6,3%, а със стандартна големина на производството са 71,4% от европейските стопанства.

Най-много свине в Европа се отглеждат в Испания и Германия – съответно 28,4 млн. и 27,7 млн. животни. Фермерите във Франция отглеждат най-много (19,4 млн.) телета, а във Великобритания са първенци по брой овце – 23,1 млн. глави.

Испания, Италия и Франция са топ 3 европейски производители на плодове в стойностно отношение. През 2015 г. те са произвели 60% от реколтата в ЕС.

През 2015 г. площите с гори в Европа възлизат на близо 182 млн. ха, което представлява 41% от общата площ на ЕС. Тази площ е приблизително толкова голяма колкото и използваната за земеделие, а общо двата сектора съставляват 80% от площта на континента. Най-големият производител в ЕС на дървени трупи през 2014 г. е Швеция с около 70 млн. м3, следвана от Финландия с 1 млн. м3, Германия и Франция, които произвеждат между 52 м3 и 57 м3.

През 2014 г. Испания е първенец по лов на риба с 1,4 млн. жив улов. След нея са Великобритания с 1 млн. тона, Дания с 800 000 тона и Франция със 700 000 тона. Най-висока пазарна стойност има атлантическата сьомга с почти 900 000 000 евро.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА