Фермерите в Украйна намаляват площите със зърнени култури, предпочитат слънчоглед

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Близостта до границата на ЕС и работещите пристанища определят способността на съответните украински региони да продължат със зърнопроизводството

Голяма промяна има в плановете за отглеждане на култури в украинските ферми. Стопаните във воюващата страна планират да отглеждат по-малко зърно и повече маслодайни семена, според доклад, съставен от сдружението „Украински клуб по аграрни въпроси (UKAB).

По предварителни оценки още през 2023 г. в Украйна засетите площи със зърно ще намалеят с 45%, а зърнената реколта ще бъде с 60% по-ниска от 2021 г., тоест от преди войната. Причините за това намаление се изразяват в намаляване на всички обработваеми площи, промяна в структурата на посевите и намаляване на добивите от зърнени култури.

През декември 2022 г. от 28,4 милиона хектара всички обработваеми площи през 2021 г. на цялата територия на страната, 24,6 милиона хектара (86% от цялата територия) се намират в контролираната територия на Украйна, от които други 3, 8 милиона хектара не може да се засяват заради близостта до фронтовата линия, твърдят експерти.

От УКАБ посочиха, че в края на сеитбената кампания на зимните култури се наблюдава значително намаляване на засетите площи. Засети са 3,8 млн. хектара зимни зърнени култури, което е с 26% по-малко от есенния показател на 2021 г. в контролираните територии и с 43% по-малко от сеитбата на цялата територия на Украйна. Заслужава да се отбележи, че североизточните и централните райони са намалили най-много площите със зимна пшеница.

„Причината за тази тенденция е ограничената възможност за износ, скъпата логистика и в резултат на това значителната ценова разлика по региони. Районите, разположени териториално близо до морските пристанища и границите с ЕС, имат по-висока цена на селскостопанската продукция в сравнение с регионите в северната и източната част на страната ни. Така в Закарпатието цената на 1 тон царевица с ДДС е 6800 UAH , а в Сумска област — 4900 UAH. Но дори и в западните райони цената е нерентабилна. Следователно близостта до границата на ЕС и работещите пристанища определят способността на съответните региони да продължат зърнопроизводството“, обясняват експертите.

Цената на маслодайните култури е два пъти по-висока от цената на зърнените култури на световния пазар. Така че, по предварителни оценки, засетите площи със зърнени култури през 2023 г. ще възлизат на 8,7 млн. хектара, което е с 22% по-малко от показателя през 2022 г. и с 45% по-малко от показателя през 2021 г. В същото време засетите площи под маслодайните култури се прогнозират на 9,7 милиона хектара, което е с 32% повече от цифрата за 2022 г. и с 9% повече от цифрата за 2021 г.

„Това е първият път, когато площта, засята с маслодайни семена, ще бъде повече от тази със зърнени култури“, съобщава UKAB.

Като се има предвид намаляване на прилагането на торове с 50-60%, значителни неприбрани площи с царевица в полетата, липса на финансиране и необходимост от значителни икономии, очакваният добив ще намалее с 10-30%, в зависимост от региона и културата, в сравнение със средния добив от предходни години.

„В резултат на това прогнозният обем на зърнените култури през 2023 г. може да възлезе на 34 млн. тона, което е с 37% по-малко от показателя за 2022 г. и с 60% по-малко от показателя за 2021 г. По отношение на маслодайните култури брутният сбор е 19,3 млн. . тона се очакват, което е с 13% повече от показателя за 2022 г. и с 15% по-малко от показателя за 2021 г.“, отбелязват експертите.

Като се вземат предвид дадените обеми на брутното производство и вътрешните нужди на Украйна, потенциалът за износ на зърнени и маслодайни семена през 2023/24 г. ще бъде около 35 милиона тона, или 3 милиона тона на месец.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА