Фермерите излизат на протест на 1 декември

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Недоволството им идва от мерките, заложени в Стратегическия план

Фермерите от секторите Земеделие и Животновъдство планират провеждането на протест на 1 декември 2022 г, като основен организатор е Съюзът на животновъдите в България, научи Агрозона. Протестът ще се проведе на Е79 при гр. Симитли от 11 часа, като към животновъдите ще е присъединят и градинари и овощари. Недоволството на стопаните е предизвикано заради ограбването на „браншовете в Стратегическия план 2023-2027 г“, се казва в съобщението на животновъдите.

Организаторите настояват Стратегическия план за земеделието да бъде преработен, да не се изваждат от него мерки, които вече са доказали, че работят и да се допълни с нови, от които стопаните могат да имат полза в работата си.

Според Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз положението, в което са поставени производителите на плодове в Стратегическия план, е унизително. „Не трябва и няма да се допуснем това несправедливо отношение към нас и нашият труд!“

„Производителите на плодове и зеленчуци с 40% по ниски ставки по еко схемите от това, с което сме подпомагани в момента, но със завишени изисквания и ангажименти, Трайните насаждения не са включени в допустимостта по сеитбооборота, едва ли някой зърнопроизводител ще се захване да произвежда плодове, и защо ли да го субсидираме“, коментира още Търпанова.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА