Фермери с протестни акции в Полша и Германия заради намалено подпомагане

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Натискът на евтиния внос от Украйна води до трудности за местните стопани

Фермери в Полша и Германия излязоха на протест в знак на несъгласие с местната политика по отношение на сектор Селско стопанство. Германски фермери организираха мащабни протести срещу плановете на правителството да намали субсидиите за горива за селскостопански машини, предаде ДПА.

Фермери със 100 трактора първо се отправиха към Унтергрийсбах в южната провинция Бавария, на около 165 км от Мюнхен. Близо 50 протестиращи с 32 трактора пък демонстрираха вечерта в Бад Бирнбах, на около 115 км източно от баварската столица. Най-мащабната проява бе в Щраубиг, близо до границата с Чехия. Там около 3000 души с 1500 трактора демонстрираха срещу намаляването на субсидиите до около полунощ. Макар протестът да беше мирен, той доведе до нарушения на трафика, посочи полицията.

Недоволството избухна, след като коалиционното правителство на Германия реши постепенно да намали субсидиите за горива за селското стопанство през следващите няколко години, вместо да ги спре изведнъж, както бе планирано.

Намаляването бе част пакет мерки, насочени към покриване на недостига за милиарди евро във федералния бюджет след ключово решение на Конституционния съд от края на миналата година, което обърка бюджетните разчети на управляващите. Първоначалните планове предизвикаха мащабни фермерски протести и спорове в управляващата коалиция.

За 15 януари са планирани големи демонстрации в Берлин, а президентът на фермерската асоциация Йоахим Рюквид призова предложенията напълно да бъдат оттеглени.

Сега се предвижда отстъпката за горива за селскостопански цели да бъде намалена с 40 процента през 2024 г. и с по 30 процента през 2025 г. и 2026 г., което на практика означава пълно спиране на субсидията през 2026 г.

В Полша също имаше протести. Местни фермери отново блокираха граничния пункт Медика на границата с Украйна, подновявайки протеста си, спрян преди Коледа, с настояване да си гарантират държавни субсидии за царевицата и да предотвратят увеличение на данъците, съобщава Ройтерс, като се позовава на “Полсат нюз”.

Фермерите искат да получат писмени гаранции от правителството, че исканията им ще бъдат изпълнени. Те спряха протеста си на 24 декември след среща с министъра на селското стопанство Чеслав Шeкерски.

Според “Полсат нюз”, които цитират лидера на протеста Роман Кондров, фермерите са доволни от хода на преговорите с правителството, но искат формално споразумение.

Полски шофьори на камиони и фермери блокират гранични пунктове с Украйна от началото на ноември с настояване ЕС да въведе реципрочна система за товарните превози, изискваща от украинските компании да получават разрешителни, за да работят на територията на ЕС.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА