Факторите, влияещи върху качеството на черупката на яйцата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Един от проблемите, с които птицевъдите могат да се сблъскат, е тънката обвивка на яйцата. Това явление не е особено приятно, тъй като такива продукти се развалят по-бързо и освен това са много крехки. Ако обаче откриете първопричината за такава патология и вземете своевременно набор от мерки, тогава можете да нормализирате силата на черупката. За да разрешите проблема, първо трябва да разберете откъде е дошъл. Това не само ще подобри качеството на яйцата на кокошки носачки, но и ще можете да предотвратите подобни ситуации в бъдеще чрез превенция.

Факторите, които влияят върху качеството на черупката:

  1. Най-често коренът на злото се крие в храненето, или по-скоро във факта, че то е небалансирано. Проблемът се появява с пристигането на студено време или обратно с пролетното затопляне. През този период пилешката диета трябва да бъде коригирана. Поради сезонния дефицит на витамини, птиците може да не получават компонентите, необходими за здравословното им функциониране. Микроелементите също участват в образуването на обвивката на яйцата.
  2. Следващият фактор също може да бъде свързан с крехкостта на черупката са сезонните температурни промени. Както при хората, горещото време намалява апетита на птиците.
  3. Причината за крехкостта на обвивката на яйцето може да се крие и в породата на птиците. Това е недостатък на високите показатели на някои хибриди. С производството на яйца до 320 яйца годишно, черупката просто няма време да се образува достатъчно добре в тялото на птицата.
  4. Възрастта, разбира се, влияе и върху силата на черупката. При по-възрастните кокошки способността за образуване на яйца с твърда черупка постепенно намалява. Това е абсолютно нормален процес.
  5. Теглото на птиците е друга възможна причина. Излишното тегло оказва неблагоприятно влияние не само върху силата на яйцето, но и върху неговото качество.
  6. Болести, например, възпаление в яйцепровода, увеличават крехкостта на черупката. Стресът също може да доведе до подобни промени в черупката.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА