Евростат: Ръст на продажбите на дребно в България при стагнация за целия ЕС

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Продажбите на дребно в еврозоната се свиха изненадващо през август за втори пореден месец, докато в рамките на целия Европейски съюз стабилизираха на нивото от юли, което не е добър знак, че вътрешното потребление ще продължава да бъде важен генератор за икономически растеж в Европа през третото тримесечие. Продажбите на дребно в България обаче нараснаха за шести пореден месец, след като се свиха за последно през първите два месеца на годината, показват данни на Евростат.

Търговията на дребно в еврозоната се сви през август с 0,2% спрямо юли, когато се понижиха с 0,6% при осреднените очаквания на финансовите пазари са повишение с 0,2 на сто, като това представлява намаляване на продажбите на дребно за втори пореден месец. Влошаването се дължи на понижение с 0,6% при продажбите на автомобилни горива и с 0,3% на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни потребителски стоки останаха на нивото от предходния месец.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се ускори през август до 1,8% от 1,0% през юли (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,1%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на повишение с 1,7 на сто. Основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше повишението с 2,9% при продажбите на нехранителни стоки и с 0,9% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато при автомобилните горива беше отчетено понижение с 0,3 на сто.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през август останаха на нивото от юли, когато се понижиха с 0,2%, докато на годишна база техният растеж се ускори до 2,4% от 2,0% през юли.

За разлика от по-слабите данни за ЕС и в частност за еврозоната, Евростат отчете поредно повишение на продажбите на дребно в България на месечна база и техен двойно по-силен растеж на годишна база.

През август търговията на дребно в нашата страна се увеличи с 0,5% спрямо юли, когато нарасна с 0,2 на сто, отбелязвайки подобрение за шести пореден месец. По този показател България споделя с Естония и Обединеното кралство деветата позиция сред всички 28 страни – членки на ЕС.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се ускори в края на лятото до 5,1% от 4,9% през юли, потвърждава за наличието на устойчив растеж (на годишна база) за 23-и пореден месец. По-добро повишение на търговията на дребно през август е отчетено единствено в Ирландия (скок със 7,9%), Литва (със 7,4%), Унгария (с 6,8%) и Полша (с 6,5%).

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements