Европейският съюз увеличава квотата за внос на зехтин от Тунис

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Европейската комисия ще гласува проект на законодателен акт, който ще увеличи квотата за внос на зехтин от Тунис. Целта е да бъде подпомогнато икономическото възстановяване на страната след терористичните атаки, съобщават от институцията. В допълнение към 56 700-те тона зехтин, които африканската страна може да внася годишно в ЕС, се разрешават доставките на още 35 000 тона, като квотата ще важи от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2017.

„В извънредни времена трябва да се предприемат извънредни мерки.“, каза еврокомисарят по външните отношения на ЕС Федерика Могерини. По нейни думи проектът за законодателен акт представлява силен сигнал за солидарност от страна на ЕС към Тунис и е следствие от срещата между нея и министър-председателя Хабиб Есид и външния министър Тайеб Бакуш.

Проектът за законодателен ще бъде предложен за разглеждане в Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Тунис е вторият по големина в света производител на зехтин и основен доставчик за ЕС.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА