Евродепутати искат незабавна помощ за стопаните заради високите цени на торовете

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В дългосрочен план се препоръчва ускоряване на процеса на декарбонизация

Да се гарантира предлагането на торове, да предприеме действия за намаляване на цените и за увеличаване на стратегическата автономност на ЕС по отношение на торовете, се отбелязва в резолюция на европейските депутати към Европейската комисия. Те призовават за дългосрочна стратегия на ЕС за торовете и дългосрочна стратегия на ЕС за хранителните вещества в почвата до юни 2023 г.

От Европейския парламент отбелязват, че руският газ, използван в производството на торове, допринася за финансирането на войната в Украйна и затова призовават “да бъдат отпуснати достатъчно ресурси възможно най-скоро, за да се сложи край на зависимостта от този газ”.

“Спешно трябва да осигурим адекватно предлагане на торове за нашите земеделски стопани и се нуждаем от повече действия, за да намалим цените им. Торовете са от съществено значение за продоволствената сигурност. Замяната и допълването на минералните торове с хранителни вещества от органични източници би разширило значително инструментариума за земеделските стопани и би направило европейското селско стопанство по-малко зависимо от вноса на торове от трети държави.”, заяви докладчикът и председател на комисията по земеделие и развитие на селските райони, г-н Норберт Линс.

Евродепутатите също така признават, че да бъдеш самодостатъчен по отношение на минералните торове “не е реалистично” в средносрочен план и че суровините, използвани за производството на торове, често идват от автократични режими. ЕС “не трябва да заменя една зависимост с друга” и трябва да увеличи стратегическата си автономия по отношение на торовете.

Като краткосрочна мярка за увеличаване на наличността на торове за земеделските стопани и стабилизиране на цените евродепутатите предлагат да се използва част от бюджета за селско стопанство за 2023 г., за да се предостави незабавна помощ на земеделските стопани и да се удължи временното суспендиране на вносните мита за всички минерални торове, с изключение на тези, идващи от Русия и Беларус. Те също така призовават Комисията да разгледа механизъм за съвместно закупуване на торове на равнище ЕС и как затрудненията на пазара на торове могат да бъдат намалени. В дългосрочен план евродепутатите препоръчват ускоряване на процеса на декарбонизация и използване на безизкопаеми и рециклирани хранителни вещества за производството на торове.

След нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г. цените на торовете и енергията рязко се увеличиха, оказвайки влияние върху цената на храните. Цените на азотните торове са се увеличили със 149% през септември 2022 г., като най-големите производители на торове са регистрирали рекордни печалби.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА