Българската агенция по безопасност на храните да предприеме бързи стъпки в насока забрана на използване на палмово масло в хранително-вкусовата промишленост, това призовава евродепутатът Момчил Неков, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Той посочва, че суровината е по-евтина, но този спестен разход ще рефлектира в многократно по-високи разходи за обществено здраве и от държавните бюджети, и от джоба на потребителите, предават от пресофиса на Неков.
Евродепутатът посочва, че намира за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни. Оценки на експерти показвали, че около 50% от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. “Европейският орган по безопасност на храните публикува информация, че продуктът е канцерогенен и генотоксичен. Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост”, коментира Неков.
През 2016 г. у нас са внесени повече от 46 хиляди тона палмово масло, 12 хиляди тона от които са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на био горива.