EuroCommerce: Промените в Закона за защита на конкуренцията са в ущърб на българските местни производители

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Предложените от депутати на БСП и ДПС нови регулации за търговските вериги с мотив за защита на интересите на българските производители ще имат точно обратния ефект и ще накарат хипермаркетите да се обърнат към чуждестранни доставчици, за да запазят цените си. Това предупреди европейската търговска организация ЕвроКомерс (EuroCommerce), която в понеделник изпрати писма до лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и “Атака” относно внесените поправки в Закона за защита на конкуренцията, пише mediapool.bg.

Организацията оспорва предложението търговските веригите с оборот над 50 млн. лв. да бъдат длъжни да работят с доставчиците си по типов договор, който ще се одобрява от Комисията за защита на конкуренцията.

Подобна разпоредба не е в съответствие с европейското законодателство относно правото на свобода на договаряне и противоречи на принципите на свободната пазарна икономика, посочват от ЕвроКомерс, в която членуват 6 млн. търговски компании от Европа и търговски сдружения от над 31 европейски държави. Според тях поставянето на праг от 50 млн. лв. е акт на дискриминация спрямо чуждестранните компании, тъй като повечето от тях са над него и това е поредното противоречие с европейските принципи за свобода на движението на стоки и услуги и свобода на установяване.

“Този законопроект нарушава основните принципи на Европейската общност, каквито са свободата на движение на стоки и услуги, свободата на договаряне, както и принципите на европейското конкурентно законодателството. Нещо повече, съществува риск той да насърчи търговците да се насочат към чуждестранни доставчици. Това в крайна сметка ще доведе до отслабване на местното производство, което със сигурност не е неговата цел”, пишат от организацията на лидерите на четирите парламентарни партии.

В писмото се обръща внимание на това, че в предложените текстове няма ясна разлика между антимонополно законодателство и нелоялните търговски практики. Te предупреждават, че с новите дефиниции на закона съществува сериозен риск от неспазването му.

“За справяне с нелоялни търговски практики ние препоръчваме да се преразгледа възможността за секторна саморегулация, базирана на европейската “Инициатива на веригата за доставки”, както и други подобни инициативи, които се провеждат в различни страни от ЕС”, съветват от ЕвроКомерс.

Търговските вериги у нас припомнят, че против поправките в Закона за защита на конкуренцията се обявиха и Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите, германската и френската търговски камари и австрийското търговско представителство, както и редица икономисти, Световната бака, както и ГЕРБ и Реформаторския блок.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама