Европейският съюз спира вноса на мексиканско конско месо от 15-и януари тази година, по информация на Европейската комисия публикувана от shweizerbauer.de. Вече изпратени партиди ще бъдат приемани до началото на март. Забраната е наложена, след като през юни 2014 г. при инспекция на служители от Европейската агенция по храните са били установени нарушения на мексикански производители. Мексиканските власти не са направили нищо, за да отстранят нередностите, поради което има съмнения за произхода, съдържанието и качеството на конското месо. Освен това в ЕС не е разрешена употребата на фенилбутазон, а той често се използва в Мексико.
Европейската комисия съобщава още, че забраната може да бъде повдигната в случай, че мексиканските власти предоставят достатъчно убедителни гаранции за спазване на правилата за качество при преработката на месото.
Вносът на конско месо от Мексико в ЕС от 2011 г. до 2013 г. възлиза между 5 хил.т. и 6 хил.т. годишно.