Европейският съюз ще премахне надписите „най-добър до“ върху хранителни продукти с дълга трайност като кафето, ориза, макароните, твърдите сирена, сладката и киселите краставички. Това е опит да бъде спряно изхвърлянето на около 15 млн. тона продукти всяка година в Европа, съобщава telegraph.co.uk. В момента прахосването на храна възлиза на 100 млн. годишно.
Следващият месец Европейската комисия ще предложи националните правителства да разширят списъка на храните, които не изискват да съдържат информацията „най-добър до“. Инициативата е на представители на Нидерландия, Швеция, Австрия и Германия. По-рано тази година ЕС включи оцета в списъка на продуктите без надпис „най-добър до“.
В България годишно се изхвърлят около 700 хиляди тона храна, докато 1,6 милиона от сънародниците ни живеят в нужда. По изчисления на правителството във Великобритания едно домакинство харчи по 480 паунда годишно за ненужна храна, а сумата скача до 680 паунда за семейство с деца. Това е еквивалент на около 50 паунда хвърлени на вятъра всеки месец.