Електронен кадастър и контрол на производствения процес са основните мерки на Министерство на земеделието срещу сивия сектор в хлебопроизводството. Това обяви заместник-министърът на земеделието Явор Гечев на кръгла маса на тема „Българският хляб – храна, бизнес, политика”, организирана от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България по повод 20 годишнината от съществуването на сектора.
Създаването на електронен кадастър за земеделската земя е мярка, по която вече се работи. Новото в намеренията на министерството е, в сътрудничество с Националната агенция по приходите, да засили контрола на целия производствен процес. Целта е министерството да има информация за това какво се произвежда в цялата държава, като проследява потока на всички продукти, използвани при производството на хляб. Така ще се знае какъв е произходът на зърното, къде се транспортира и използва. Освен това намерението на министерството е да засили контрола върху доставките. „Така ще има контрол на входа, но и на изхода”, каза Гечев.
В момента има лаборатория за изследване на съдържанието на ГМО в храните, която работи към Министерство на здравеопазването. Необходимо е обаче създаването на такава и към Агенцията по храните.
Заместник-министър Гечев: „Твърдо вървим към нов закон за храните”
Според заместник-министъра за да бъде ефективен Закона за храните, първо трябва да се измисли как да се промени. Имайки предвид факта, че в момента няма разработен стандарт за качество на пълнозърнестия хляб, Гечев подчерта, че трябва да има минимални изисквания за качеството на различните видове хляб. Освен това според заместник-министъра „трябва да седнат браншовете с народните представители” и да обсъдят закона. „Трябва да има устойчив закон за храните, който да не се променя на всяка запетая!”, уточни Гечев.
Един от сериозните предизвикателства пред хлебопроизводителите е липсата на субсидии от държавата. Хлебопроизводителите сами осигуряват чрез кредити машинния си парк, транспортния си парк, със свои средства плащат на служителите си.
В края на събитието Стаменка Дамянова, изпълнителен директор на „Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД призова всички присъстващи медии да се въздържат от разпространяване на представата, че хлябът е вреден и води до затлъстяване.