Екип от учени изследва повишаването на устойчивостта на растенията при засушаване

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

NatGenCrop е мащабен изследователски проект, финансиран от ЕK за 5-годишен период. Проектът има за цел да повиши устойчивостта на стопанско-значими зеленчукови култури към абиотичен стрес с акцент върху засушаване и осоляване на почвата, както и да се подобрят добивът и хранителните качества на тези култури.

Проектът залага на две от най- популярните растителни култури за нашите географски ширини – домати и пипер.

Стотици линии домати и чушки от страни от целия свят са включени в проекта за изследвания, експерименти и анализ, които се провеждат от български и чуждестранни учени в Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ)

Екипът на NatGenCrop ще изследва естествената генетична вариация на стотици линии домати и пипер с различни характеристики. Това прави проекта NatGenCrop наистина мащабен – както като обхват, така и като потенциал за развитие на земеделието.

“Горди сме, че NatGenCrop е сред първите български научни проекти, одобрени за финансиране по програма ERAChairs на ЕК”, коментира д-р Веселин Петров, ръководител на департамент “Финансиране” в ЦРСББ и преподавател по Биохимия в Аграрен Университет, Пловдив.

“Сформираният научен екип  по NatGenCrop започна работа по мащабен експеримент за характеризиране на голям набор от линии домати и пипер в полски и оранжерийни условия при нормално напояване или наличие на воден дефицит. Бяха взети стотици проби за допълнителни молекулярни изследвания, които ще продължат през следващата година. Основният експеримент също ще бъде повторен”, допълва още той.

“През първата година на проекта най-важната задача беше да бъде основан новият департамент по “Количествена генетика на културните видове”, както и да се формира научният екип”, коментира д-р Петров.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама