Намалението в производството на мляко в ЕС в края на 2016 г. допринесе за значително възстановяване на цените на суровината. Износът и местното търсене доведоха до високи цени на маслото и до значително възстановяване на цената на сиренето. Стойността на нискомасленото мляко на прах пък се очаква да остане около настоящите нива при положение, че има добри количества на склад, а предстои сезонният пик в производството на мляко. Това се казва в краткосрочния анализ за пазарите на зърнени култури, зехтин, месо и мляко в ЕС.
Ниските цени на зърнените култури, които се наблюдаваха в края на 2016 г. в ЕС бяха обусловени от големите количества в световен мащаб. Производството на зърнени храни намаля с 5,5% през стопанската 2016/17 г., в следствие на по-ниските от средните количества мека пшеница и царевица. Това се очаква да доведе до забавяне в износа на зърнени култури от ЕС.
Реколтата от рапица също бе под средното ниво, но при огромните налични количества в световен мащаб това не се отрази чувствително на цените.
Цените на захарта в ЕС вече се доближават до високите цени на световните пазари. Зехтинът поскъпна заради малкото производство през 2016/17 г., което бе с 13% по-ниско в сравнение със средното, и бе комбинирано с малките количества на склад.
Производството на месо в ЕС достигна рекордно високи количества през 2016 г. Заради износа на свинско и говеждо месо за Китай цените отбелязаха ръст на европейския пазар. Производството на овнешко месо се забавя, а цените вървят надолу.