ЕК приема хармонизирани правила за ваксиниране на животни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Новите правила ще влязат в сила на 12 март

Като част от мерките за справяне с най-голямата епидемия от птичи грип, наблюдавана досега в ЕС, днес Комисията хармонизира правилата за ваксиниране на животни срещу най-сериозните болести по животните.

В контекста на птичия грип ще бъдат въведени специфични правила за ваксинация, когато се използва като мярка за контрол или предотвратяване на болестта. Това ще позволи безопасно движение на животни и продукти от обекти и зони, където е извършена ваксинация, предаде ag-press.

 „В светлината на най-сериозната епидемия в новата история в ЕС, борбата срещу инфлуенцата по птиците е начело на нашите приоритети. Тези огнища нанасят огромни щети на този селскостопански сектор и възпрепятстват търговията. Правилата, представени днес, ще позволят хармонизиране на използването на ваксинация за предотвратяване или контрол на разпространението на болестта и ще определят условия, позволяващи движението на ваксинираните животни и техните продукти”, заяви Стела  Кириакидес , европейски комисар по здравеопазването и безопасността на храните.

Тези нови правила са в съответствие с международните стандарти на  Световната организация за здравеопазване на животните  (WOAH, основана като OIE) и отчитат новите налични научни познания и опита, натрупан при прилагането на съществуващите правила на Съюза.

Новите правила са публикувани днес в Официален вестник и ще влязат в сила на 12 март. 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА