ЕК прие плановете за изразходване на средствата за развитие на сектор Земеделие в Полша и Гърция

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Европейската комисия прие Споразуменията за партньорство на Полша и Гърция. Документите очертават политиките на двете страни за използване не само на средствата от структурните и инвестиционния фонд на ЕС, но и на националните бюджети за развитие на селското стопанство през 2014-2020 г.

Как Полша разпределя своя дял от евросредствата

Полша, най-големият в ЕС бенефициент на европейски средства от кохезионните фонодове, ще получи 77.6 млрд. евро от фондовете и 8.6 млрд. евро за развитие на селското стопанство. Най-голям дял от бюджета за развитие на селското стопанство – 3.79 млрд. евро – ще отидат за подобрение на конкурентността на сектор Земеделие. Следващите по големина суми ще отидат за опазване на околната среда, за политики за социално включване на непривилегировани групи от обществото, за създаване на работни места, за научна дейност и образование.

Страната реши да пренасочи 25% /максимално възможния дял/ от Втори стълб – средствата за развитие на селското стопанство – към Първи стълб – директните плащания.

Как Гърция разпределя своя дял от евросредствата

Съседката ни ще има на разположение 15.2 млрд. евро от кохезионните фондове и 4.2 млрд. евро за развитие на земеделието. Гърците са решили да използват бюджета си за развитие на селското стопанство за увеличаване на конкурентоспособността на селскостопанската си продукция, за интегриране на земеделието във веригата от хранителни магазини и за разширяване на експорта на гръцки продукти. Освен това Гърция ще инвестира в защита на околната среда, за развитие на науката и технологиите, за социално включване.

След като бюджетите са одобрени чрез Споразуменията за партньорство, следващата стъпка е всяка страна-членка да определи политиките си за изпълнение на своите цели за развитие. Тогава те ще получат парите от ЕС.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements