ЕК предлага нови правила за транспортиране на животните

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Европейската комисия предложи нови правила за подобряване на условията за животните по време на транспортиране и подобряване на хуманното отношение.

Всяка година 1,6 милиарда животни се транспортират в и от ЕС

Новите правила имат за цел да ограничат времето за пътуване и да позволят почивки извън превозното средство по време на дълги пътуванияда увеличат минималното пространство и да забранят транспортирането при екстремни температури . По-доброто хуманно отношение към животните е от полза не само за самите животни, но и за потребителите и фермерите, тъй като допринася за устойчиви хранителни системи и помага за справяне с рисковете за общественото здраве, посочва ЕК.

Съществуващите правила на ЕС за транспортиране на животни са на 20 години

Те вече не отразяват настоящите реалности, най-новите научни прозрения и съвети, целите за устойчивост или законните опасения на нашите граждани, когато става въпрос за хуманно отношение към животните, посочват още от ЕК.

Предложение се фокусира върху ключови области, жизненоважни за гарантиране на добро хуманно отношение към животните при транспортиране:

  • Времето за пътуване ще бъде съкратено и по време на дълги пътувания животните трябва да бъдат разтоварени за периоди на почивка, хранене и поене. Специални правила ще се прилагат за животни за клане и за уязвими животни като неотбити телета и бременни животни.
  • Разрешенията за осигуряване на минимално пространство за различните животни ще бъдат увеличени и адаптирани към всеки вид.
  • Транспортирането при екстремни температури ще бъде предмет на строги условия, включително ограничаване на транспортирането само през нощта, когато температурите надвишават 30 градуса. Освен това, когато температурите са под 0°C, пътните превозни средства трябва да бъдат покрити и циркулацията на въздуха в отделението за животни да се контролира, за да се предпазят животните от излагане на студен вятър по време на пътуването. Ако температурите паднат под -5°C, заедно с горепосочените мерки, продължителността на пътуването не трябва да надвишава 9 часа.
  • Правилата за износ на живи животни от Съюза ще бъдат затегнати, включително по-добър контрол в трети страни, за да отговарят на стандарти, еквивалентни на тези в ЕС.
  • Ще се възползваме максимално от дигиталните инструменти, за да улесним прилагането на правилата за транспорт (напр. позициониране на превозни средства в реално време; централна база данни).

“Европа без кожи”

Европейската гражданска инициатива (ECI) „Европа без кожи“ призова за забрана в ЕС на отглеждането на кожи и продажбата на кожени изделия . Комисията възложи на Европейския орган за безопасност на храните да изготви научно становище по въпроса. Въз основа на това становище Комисията ще вземе решение за най-подходящото действие и също така ще разгледа други мерки за гарантиране на хуманното отношение към животните с ценна кожа, отглеждани във ферми.

Следващи стъпки

Двете законодателни предложения ще бъдат внесени в Европейския парламент и Съвета. По отношение на Европейската гражданска инициатива EFSA ще започне своята научна оценка въз основа на искането на Комисията и ще представи своето научно становище до март 2025 г.

Комисията също така ще продължи своята подготвителна работа по други предложения за хуманно отношение към животните, както е обявено в стратегията „От фермата до вилицата“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА