ЕК даде условно одобрение за придобиването на Monsanto от Bayer

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Европейската комисия одобри придобиването на Monsanto от Bayer, като обяви, че то не противоречи на регламента на ЕС за сливанията. Въпреки това има определени условия, които Bayer трябва да изпълни преди окончателно одобрение да бъде дадено от европейската институция.

„Одобрихме плановете на Bayer да придобие Monsanto, тъй като компромисите, които двете страни направиха и които възлизат на над 6 млрд. евро, отговарят изчерпателно на нашите притеснения относно нарушаването на правилата за конкуренцията. Нашето решение гарантира, че и след това сливане ще има ефективна конкуренция и иновация на пазарите за семена, пестициди и дигиталното земеделие.“, заяви еврокомисаря по конкуренцията Маргретe Вестагер. „По-конкретно ние се убедихме, че броят на глобалните играчи, които активно се конкурират на тези пазари, няма да се промени. Това е важно, тъй като се нуждаем от конкуренция, за да сме сигурни, че фермерите ще могат да избират между различни сортове семена и пестициди на достъпни цени. Имаме нужда от конкуренция също, за да стимулираме иновациите в дигиталното земеделие и за да продължим да развиваме нови продукти, отговарящи на високите регулаторни стандарти в Европа, в полза на европейските граждани и на околната среда.“, допълни тя.

За да се запази нивото на конкуренция на горепосочените пазари, Bayer направи предложение BASF да закупи пакет от услуги и продукти, предоставяни и произвеждани досега от немската мултинационална компания. В момента Комисията преценява дали това съответства на капацитета на BASF да отговори адекватно на предложението на Bayer и дали няма да се създадат други проблеми свързани с конкуренцията. Едва тогава Bayer и Monsanto ще могат да приложат условията по сделката, която Комисията одобри условно.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама