EFSA смята два вида ГМО соя и един вид ГМО царевица за безопасни за здравето

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) смята два вида генномодифицирана соя и един вид царевица за безопасни за човешкото здраве. В средата на юли тя даде одобрение за внос в Европейския съюз на храни и фуражи съдържащи генномодифицирана соя, като според експертите тези продукти са също толкова безопасни, както конвенционалните, предава Agra Europe.

Американският гигант Monsanto се стреми да получи одобрение на две конвенционални кръстоски на генно модифицирани продукти – царевицата NK603 x T25, която не е чувствителна към двата хербицида глифозат и глуфозинат, и соята MON87705 x MON89788, която също е устойчива на глифозат, но има високо съдържание на прости ненаситени мастни киселини.

Соята FG72 е продукт на Байер КропСайанс, устойчив както на глифозат, така и на третиране с хербицида изоксафлутол, който инхибира фотосинтезата и се съдържа в продукта Аденго на Байер.

Предстои докладът на EFSA а бъде разгледан от Европейската комисия, която след лятната пауза може да предложи трите ГМО продукта за одобрение.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА