Едва една трета от минералните извори в България се използват за лечебен и спа туризъм

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

България е на едно от челните место в Европа по богатство на минералните извори, но едва една трета от тях се използват за лечебен и спа туризъм. Това каза по време на дискусията, посветена на перспективите пред балнео и СПА туризъм министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предава радио „Фокус” – Кюстендил.

Находищата на минерална вода на територията на България, които са изключителна държавна собственост, са общо 102. През 2010 г., с цел подпомагане на общините по провеждането на местни политики, е направена промяна в Закона за водите, с която е дадена възможност на общините, на чиито територии има находища, от които по-малко от 51% от ресурсът е отдаден на концесия или на разрешителен режим, да ги стопанисват за период от 25 години. С тази промяна са дадени правомощия на общините сами да решават по какъв начин да бъде използван ресурсът, което става с решение на Общинския съвет.

От 2010 година до момента 66 находища са предоставени за ползване на общините, 43 са общините заявили желание да ползват находищата. „Това даде началото на един процес, който развързва ръцете на местната власт, да разчита на и на тази възможност за стимулирането на местната икономика. Утвърденият експлоатационен ресурс на находищата е 2219 литра в секунда. От тях на разрешителен режим са предоставени 541 литра в секунда, а на концесионен режим за бутилиране – 104 литра в секунда. Наличният свободен ресурс е повече от 2/3 от утвърдения ресурс на минералните находища. Публична общинска собственост са 37 находища. До момента разкритите ресурси на територията на страната възлизат на над 4600 литра в секунда наличен капацитет”, каза министър Василева. Тя подчерта, че съгласно хидрогеоложките проучвания, извън посочените находища се създават условия за откриване и използване на много повече находища. Характерната особеност на българските минерални води е специфичният им състав и качества, поради което те могат да бъдат ползвани за различни видове цели и стопански дейности.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама