Единственото българско синьо сирене – на 60 км от София

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Близо до с. Бов се произвежда единственото българско синьо сирене в страната ни.  Производителят Иван Иванов е обособил във фермата си специална къщичка, в която има различни зали за производство, зреене и съхранение на продуктите. Технологично мандрата е малка, като може да обработва до 500 литра мляко на ден. Това споделя пред „Агрозона“ Иван Иванов.

Главният майстор Динка пък ни обясни, че млякото се докарва от млекоприемателния център, след което се налива с помпи в пастьоризатора. Пастьоризацията се извършва на 72 градуса, след което се изстудява, калцира, добавя се мая и се оставя 1 час за захващане на продуктите.  Когато стане готова питата,  то тя се надупчва ръчно, като дупките трябва да бъдат от 57 до 65 на брой. Целта е да може плесента да влезе в сиренето и да се раздуе, обяснява Динка. А за да влезе плесента, то сиренето се поставя в специална машина, където се смесват продуктите.

Вижте част от процеса по приготвяне на уникалния за България продукт:

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА