Почти един на пет вида картофени чипса в магазините в Обединеното кралство съдържа високи нива на акриламид, познат като канцероген, сочи доклад, цитиран от foodnavigator.com. Проведени са тестове с 92 чипса от големи фирми производителки и с марки на веригите в Обединеното кралство. Резултатите са, че акриламидът превишава установените като безопасни нива. В една от пробите е регистрирано количество, което е 2483,6 микрограма за килограм – 2,5 пъти повече от лимитите за безопасност на ЕС.
Към момента максималната стойност на акриламида за този род храни, препоръчвана от ЕС, е 1000 mg/kg.
От изследваните проби в общо 16 са открити по-високи нива от препоръчваните като марките, собственост на супермаркетите, са се представили значително по-зле спрямо останалите търговски марки. 12 от пробите, надвишаващи препоръчителната доза акриламид, са от чипс, произведен за търговска верига.