Двойният стандарт ще бъде водеща тема и през 2018 г., след като продуктите с двойно качество бяха в светлината на прожекторите през изминалата година. Но въпросът дали е законно хранителните компании да предлагат различни продукти на една и съща търговска марка в Европа, не получи ясен отговор.
Миналата година бе признато от най-големите хранителни компании на континента, че продават продукти в Централна и Източна Европа, чиито съставки са с по-ниско качество. Проучвания в няколко държави членки на ЕС в този регион показаха, че някои от продаваните храни съдържат различни съставки, от тези в Западна Европа. Такъв резултат даде изследването от Словашката република и Унгария, пише foodnavigator. Там разкриха заместване на животински мазнини с мазнини от растителен произход и използване на различни нискокачествени подсладители, вместо захар. В същото време едно хърватско проучване установи двойно качество и цена, които засягат 85% от продуктите включени в проучването, продавани в Германия и Хърватия.
Целият този въпрос предизвика дискусия на равнищ ЕС относно това дали продажбата на продуктите с двойно качество е законна. Правителствата на потърпевшите страни реагираха остро на случващото се. Словашкият министър обяви, че ще наложи купуването на продукти с произход Словакия.
Припомняме, че въпросът за двойния стандарт на храните беше поставен и у нас. Бяха направени изследвания, от които стана ясно, че идентични продукти в страната ни се продават в пъти по-скъпо спрямо Западна Европа. Земеделският министър Румен Порожанов се ангажира с темата и я посочи и като акцент, върху който ще се работи и през тази година.
ЕК потвърди, че това е незаконна търговска практика
ЕК беше длъжна да реагира и председателят Жан-Клод Юнкер обяви, че „законите на ЕС забраняват подобна практика“. Всъщност 2005/29/ЕО отнасяща се до нелоялните търговски практики защитава потребителите от заблуждаващите търговски практики. Като това включва и невярна информация, която мами или заблуждава потребителя.
Съществува обаче и друго мнение по въпроса, че адаптирането на продукти към различните пазари е обичайно за бизнеса. Различните продукти отговарят на местните вкусове и традиции. В тази връзка от асоциацията FoodDrinkEurope предупреждават да не се бъркат „качество“ с „рецепта“. За да се постигне яснота, ЕК публикува известие относно прилагането на законодателството на ЕС за защита на храните и потребителите по въпроса за двойното качество. Според този документ, предлагането на пазара и продажбата на стоки с реален състав или характеристика не нарушават правилата на единния пазар. Това е при условие, че се спазват правилата за безопасност.
При условие че хранителните продукти са безопасни, правилно етикетирани и не с фалшива или подвеждаща реклама, фирмите нямат забрана да променят състава им.