Два пъти се е увеличил вносът на яйца от чужбина

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Значително увеличение на вноса през тази година се отчита от Румъния и Украйна

През 2023 г. в страната са внесени 5 516,9 тона (около 92 млн. броя) пресни кокоши яйца с черупки за консумация. Това е близо два пъти повече спрямо предходната година. Освен с конкурентните цени по вноса, този ръст се обяснява и с пониженото производство на яйца към края на 2023 г. Причината за намаленото производство са огнищата на птичи грип.

Макар да нараства чувствително на годишна база, импортът на цели пресни яйца за консумация продължава да представлява сравнително нисък дял от потреблението в страната – около 9% за 2023 г.

При общия размер на доставките на пресни яйца за консумация от ЕС е налице увеличение с 10,6% спрямо предходната 2022 г.. Количествата от Полша и Гърция, са съответно с 38,6% и 23% повече, докато това от Румъния спада с 19,4%. Осъществен е и известен внос от Латвия, Германия и Унгария.

За разлика от предходните няколко години, през 2023 г. е отчетен и внос на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна в размер на 2,4 хил. тона. Отченетият внос е благоприятстван от временната либерализация на търговията на ЕС с Украйна, действаща от юни 2022 г.

Внесените количества кокоши яйца за люпене през 2023 г. бележат ръст от 47,6% на годишна база, до 1 365,2 тона (около 22,6 млн. броя). Причина за това е нуждата от възстановяване на броя на кокошките носачки в страната. Те са доставени изцяло от държави членки на ЕС, основно от Полша, Румъния и Чехия

През 2023 г. вносът на преработени яйца за консумация намалява

Влезлите в страната количества яйцa без черупки и яйчни жълтъци са с 1,6% по-малко спрямо предходната година. Най-големи са пратките от Гърция (379 тона), Латвия (218 тона), Италия (200 тона) и Франция (167 тона).

След отчетения сравнително голям внос през 2022 г., доставките на консервирани или варени яйца с черупки спадат до незначителните 3,4 тона (от Унгария).

Импортът на пресни яйца с черупки за консумация продължава да нараства и през текущата 2024 г.

Общо внесеното количество за първите два месеца е четири пъти повече на годишна база. Това е основно вследствие на засиления внос от Украйна, при липса на такъв за аналогичния период на 2023 г. Значително увеличение бележат и доставките от Румъния (над три пъти).

Същевременно, вносът на кокоши яйца за люпене спада с близо 53% спрямо година по-рано. Вносът  на яйцa без черупки и яйчни жълтъци намалява със 7%. За първите два месеца на 2024 г. не е осъществен внос на консервирани яйца с черупки.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА