Доматите морят акари, картофите ловят червеи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Доматените и картофените растения могат да се използват успешно в борбата с вредителите и болестите по растенията. Доматените растения са полезни за приготвянето на отвара, като от тях се използват листата, а след събирането на реколтата и цялото здраво растение. Можете да го съхраните и чрез изсушаване. Най-често се използват за борба с вредителите в градината, но те унищожават и акарите и листните въшки. Свежата зеленина се наситнява, отмерват се 4 кг и се заливат с 10 литра вода. Масата се поставя на огъня, оставя се кипне, като остава на котлона 30 минути, прецежда се. Използва се за пръскане, като се разрежда с вода (на 10 литра вода се слагат 2-3 литра настойка), добавят се 40 г домашен сапун. Сухите листа се използва в по-малки количества – по 1 кг на 10 литра вода, като се накисват за 4-5 часа, след това масата се кипва на слаб огън за 2-3 часа, прецежда се и отварата се разрежда в съотношение 1:2 с вода.

Картофите можете да използвате свежи или изсушени листа срещу въшки и акари, а също така срещу вредителите по зелето, гъсеници и др. За приготвянето на разтвори се използват 1,2 кг свежи или 0,6-0,8 кг изсушени зелени листа, които се заливат с 10 литра топла вода, накисват се за 3-4 часа, след това се прецеждат и се пръска. За да се уловят личинките на червеите се взима половин суров картоф, поставят се на малки прътчета и се закопават недалече от растенията в земята. След 5-6 дни се изкопават, вредителите се унищожават, картофите се заменят с нови и отново се закопават.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама